شستشوي مخزن آب
شستشوي مخزن آب و نظافت آن، يكي از كارهاي واجب است كه براي حفظ كيفيت آب و از آن مهمتر سلامت افراد، بايد به صورت دورهاي انجام شود. مخزني كه آلوده شده باشد؛ باعث ايجاد بيماري ميشود و سلامت خانواده شما را به خطر مياندازد، چرا كه آب آشاميدني ارتباط مستقيمي با زندگي انسان دارد. بنابراين حفظ بهداشت مخزن آب با آگاهي از مراحل و فرآيند صحيح ضد عفوني كردن مخزن، اهميت زيادي دارد كه در اين مقاله به بررسي كامل آن ميپردازيم.
چرا بايد مخزن آب خود را تميز كنيم؟
آب شرب شهري داراي املاح گوناگوني است كه در زمان نگهداري بلند مدت، تهنشين ميشود. ورود و تهنشيني اين املاح در مخزن آب، باعث جرم گرفتن بدنه و كف مخزن ميشود. به همين دليل، براي حفظ كيفيت آب، نظافت منظم مخزنها اهميت دارد.
در واقع شستشوي مخزن آب، يك بخش ضروري از اقدامات بهداشتي آب و كنترل بيماري است كه اگر به درستي و به صورت منظم انجام نشود؛ حتي زماني كه از منبع آب در جهت آبياري استفاده كنيد، موجب تكثير باكتري و بيماريهاي خطرناك ميشود. ضمن اينكه شستشوي مخزن، باعث افزايش كيفيت دوام و طول عمر مخزن نيز ميشود.
شستشو و تميز كردن مخزن آب
خدمات تميزكاري مخزن توسط كارشناسان در اين زمينه انجام ميشود و مراحل خاص خود را دارد. اما به طور كلي، در دو حالت امكان تميز كردن درب مخزن وجود دارد كه اين دو روش بر اساس حجم مخزن در نظر گرفته ميشوند:
1. زماني كه امكان ورود به داخل مخزن به دليل ابعاد و يا سايز درب آن وجود ندارد:
در اين روش، ابتدا با خارج كردن مخزن از مدار به كمك سيستم لوله كشي بايپس (Bypass piping system)، مخزن را به طور كامل تخليه كنيد. سپس ديوارهها و كف مخزن را با استفاده از جاروهاي دسته بلند، آبكشي و تميز كنيد.
بعد از آبكشي مخزن با مايع ضد عفوني، مخزن را شستشو دهيد و به مدت يك روز آن را رها كنيد تا به خوبي ضد عفوني شود. پس از گذشت اين مدت زمان، مخزن را مجدد تخليه كنيد و با تميزكاري و آبكشي، فرآيند تميز كاري به اتمام ميرسد.
2. زماني كه امكان ورود يك فرد به درون مخزن در جهت لايروبي وجود دارد:
در اين حالت، يك شخص وارد مخزن ميشود و با تجهيزاتي مانند سيم ظرفشويي، اسكاج و بُرس اقدام به تميز نمودن مخزن ميكند. در اين روش، درصد مواد ضد عفوني كننده بايد به درستي و اندازه باشد، زيرا ممكن است باعث آسيب رسيدن به ريه فردي باشد كه مخزن را تميز ميكند.
مراحل تميزكاري در زمان ورود يك فرد به مخزن، همانند روش قبلي انجام ميشود و در اين روش كيفيت شستشوي مخزن بسيار بالاتر است. اما بايد توجه داشته باشيد تا فردي كه به فضاي محدود مخزن وارد ميشود، آسيب نبيند.
مراحل شستشوي مخزن آب
شستشوي مخزن آب در هر دوره (معمولا ۱ سال)، يك بار انجام ميشود. در صورتي كه مخزن به مدت زيادي بدون شستشو باقي بماند، امكان ايجاد باكتري در آن به وجود ميآيد. يكي از خاصيتهايي كه باكتريها دارند، تكثير بسيار زياد آنهاست (به گونهاي كه در هر ۱۵ دقيقه، دو برابر ميشوند.)
در ادامه مراحل و نحوه شستشوي منبع آب را به ترتيب بيان ميكنيم:
تخليه آب مخزن
قبل از انجام هر كاري، آب مخزن بايد به طور كامل تخليه شود و براي تخليه كردن آب مخزن، بايد شير ورودي آن را ببنديد. سپس شير خروجي (يا همان شير تخليه) كه در بيرون مخزن قرار دارد را باز كنيد تا آب موجود در مخزن خارج شود و پس از تخليه كامل آب مخزن، شير تخليه را ببنديد.
تميزكاري مخزن با مواد شوينده
در مرحله دوم، از مواد شوينده و آب داغ براي شستشوي مخزن استفاده ميكنيم. شلنگ آب و بُرس نرم براي تميز كردن كامل گوشههاي مخزن، بسيار مناسب است. مخلوط شوينده بايد به مدت مشخص در مخزن بماند و از پاك شدن تمامي ذرات رسوبي، حتي به مقدار جزئي هم بايد مطمئن شويد.
از جمله ديگر ابزاري كه در جهت تميزكاري مخزن ميتوان از آن استفاده كرد؛ جت آب پرفشار (Water Jet) است كه آب را با فشار زياد وارد مخزن ميكند. واتر جت از فاصله ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتيمتري، با زاويه ۴۵ درجه، براي از بين بردن رسوبات استفاده ميشود. ضمن اينكه در زمان استفاده از آن بايد از عينك ايمني استفاده كرد.
شستشو منبع با آب
پس از شستشوي مخزن با شلنگ فشار بالا، تا زماني كه آب خارج شده از خروجي كاملا شفاف شود. سعي كنيد از آب داغ استفاده كنيد و اگر نياز بود تا چند ساعت صبر كنيد.
ضد عفوني كردن مخزن و لولهها
با استفاده از اسپري ضد باكتري يا مايع سفيد كننده، آلودگي و ميكروبها را به خوبي تميز كنيد. البته بايد توجه داشته باشيد كه درصد خلوص مواد شوينده تا چه ميزان است، زيرا در صورت تلفيق شدن با آب، ميتواند در آينده باعث به خطر افتادن سلامت افراد شود. اين مقدار معمولا ۴٪ است و مايع سفيد كننده براي ضدعفوني مخازن آب "آب ژاول" ناميده ميشود. استفاده از وايتكس و سركه نيز براي ضد عفوني كردن مخزن مناسب است.
براي شستشوي اتصالات و لولههاي متصل به مخزن نيز ميتوان با استفاده از پمپ آب، محلول مورد نظر را درون لولهها پمپاژ كرد و در ادامه با پمپاژ آب گرم، عمليات شستشو را تكميل كرد.
برچسب: ،
ادامه مطلب